Sivut

lauantai 8. syyskuuta 2012

Viikon menu

Tällä viikolla syötii:

Perunamuusia ja pakasteesta löytynyttä lihamureketta (ma-ti)

Sienikeitto (ma-ti)
  • mustatorvisieniä (mökkireissulla kerättyjä)
  • 2 sipulia
  • valkosipulinkynsi
  • 1,5rkl vehnäjauho
  • valkoviiniä (rapujuhlien jämät)
  • ruokakermaa
  • suola
  • mustapippuri
  • kanaliemi (se kanaluista itse keitetty)

Ensin sienet pannulle ilman rasvaa, niin että isoimmat nesteet haihtuu pois. Joukkoon oliiviöljyä, sipulit ja valkosipuli. Kun sipulit ovat kuullottuneet, päälle vehnäjauhot. Anna jauhojen paistua hetki ja lorauta päälle valkoviiniä. Sekoita ja lisää kanaliemi. Sekoita ja lisää ruokakerma. Mausta.


Kaalipata (ke-to)
  • 1kg kaalia
  • 450g broilerinjauheliha
  • 2dl riisiä
  • kanalientä (sitä itsetehtyä)
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • meiramia
  • ruokakermaa
  • suolaa 
  • pippuria
  • 2 rkl siirappia
Keitä riisi. Ruskista jauheliha. Kuullota kaali ja sipulit. Laita kaikki ainekset uunivuokaan, mielellään kannelliseen. Hauduta uunissa 175 asteessa n.1h. 


Tomaattikeitto (pe-la)
  • iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 4 pientä paprikaa
  • 1 chili (omasta puskasta)
  • 1kg tomaattia
  • valkoviiniä (rapujuhlien jämät)
  • kanalientä (itse tehtyä)
  • ruokakermaa
  • pippuri
Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää pilkotut chili ja paprikat. Anna hautua kattilassa (muista välillä vähän sekoittaa) sillä aikaa kun pilkot tomaatit. Laita tomaatit kattilaan ja anna hautua kunnes tomaateista irtoaa nestettä ja ne pehmenevät muhjuksi. Lisää joukkoon valkoviiniä ja kanalientä. Anna hautua hetki ja soseuta. Lisää ruokakerma ja mausteita. 

Teen tomaattikeiton yleensä arkena näin. Koska jätän tomaatteihin kuoret, ei sopasta saa täysin sileää. Jos keitosta haluaa sileämpää on vaihtoehtoja kolme. 1) Kalttaa tomaatit. Kalttaaminen tarkoittaa sitä, että tomaatit laitetaan hetkeksi keihuvaan veteen, jonka jälkeen niiden kuori itoaa helposti. Ennne veteen laittamista tomaatteihin täytyy tehdä veitsellä kuoreen pieni viilto. 2) Ongi kuoret pois keitosta ennen soseuttamista. Kuoret irtoavat yleensä joka tapauksessa tomaattien pehmetessä. 3) Tee keitto tomaattimurskasta.

Pyhänä tomaattien kalttaamisen lisäksi paahtaisin paprikat uunissa. Makua irtoaa parikoista silloin eritavalla ja myös niiden kuoret saa irrotettua ennen keittoon laittamista.  


Kalkkunapitsa (pe-la)
  • 3dl vettä
  • 1tl suolaa
  • 1-2rkl öljyä
  • 1pss kuivahiivaa
  • 6-7dl jauhoja

  • tomaattikastiketta
  • juustoraastetta
  • savustettua kalkkunaa
  • maissia
  • ananasta

Ota hanasta lämmintä vettä ja sekoita siihen suola ja öljy. Sekoita keskenään 5dl vehnäjauhoja ja kuivahiiva. Sekoita vesi ja jauhot. Lisää jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon seinämistä palloksi. Laita lavuaarin pohjalle niin kuumaa vettä kuin saat hanasta tulemaan ja aseta taikinakulho veteen. Peitä kulho ja jätä taikina kohoamaan ainakin 30min. (Vesihaude takaa, että hiiva aktivoituu.)

Kauli taikina uunipellille. (Tästä taikinasta tulee 2 pellillistä.) Kaada päälle tomaattikastike. Lado päälle juusto, kalkkuna, maissi ja ananakset. Laita uuniin 225 asteeseen n.20min.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti