Sivut

sunnuntai 26. elokuuta 2012

Retkipäivän sapuskaa

Eilen päädyttiin metsäretkelle. Sellainen muutaman tunnin pyörähdys suolla ja järvenrannalla. Paistettiin nuotiolla minulle ryynimakkaraa, miehelle bratwurstia ja pojille nitriitittömiä nakkeja. RAvintoterapeutti sanoi, että saavat syödä nakkeja, kunha ovat pötkylät nitriitittömiä.

Perjantaina kun saatiin päähämme, että lauantaina mennään metsään, niin lähdin kaupasta etsimään noita nitriitittömiä nakkeja. Ei ollut ihan helppoa. Koko ison ison marketin isosta isosta nakkimakkarahyllystä löytyi tasan yhtälai nakkeja, joissa oli maininta nitriititön.
Alkoi kaivelemaan, että mikä se nitriittii sitten on. Säilöntäaine, se on selvä, mutta onko sillä ehkä joku e-koodi? En nimittäin tahdo sulattaa, että oikeasti vain yksi valmistaja valmistaisi yhtälai nakkeja ilman nitriittiä. Monissa pakkauksissa luki vaan säilöntäaina e250 tms. Täytynee ottaa selvää miten asia on ja että oisko sittenkin salaa joku toinenkin nakki ollut nitriititön.

*

Retkeltä kotiin tultuamme tein pinaattikeittoa. Voi kuinka hyvää se onkaan! Kun ite tekee kunnolla, niin se on aivan mahtavaa. Mä liiottelen aina pinaatin kanssa, laitan melkein tuplat ohjeisiin nähden. Sama muskottipähkinän kanssa.

  • 1rkl rasvaa
  • 1rkl jauhoja
  • 1l kevytmaitoa
  • 1-2pss pakastepinaattia 
 
Mies opetti mulle joskus kikan pinaattikeiton valmistuksessa. Kun sen tekee vesihaudekattilassa, niin ne kanamunat voi laittaa sinne vesihauteeseen kypsymään. En tiedä miten oon ollut niin putkiaio, että moinen ei oo tullut ikinä mieleen. Oon hölmö ennen aina keittänyt vieressä toisen veden ja siinä munat.
Nyt paistettiin kyytipojiksi pakkaseen joskus aiemmin unohtuneet juustokasvispasteijat. Sopivat keiton kanssa ku sormi napaan.

Aiemmin kesällä tein pinaattikeitosta oman variaation. Sinne tuli vähän pinaattia ja sen kanssa paljon paljon tuoreita yrttejä. Persiljaa, rucolaa, basilikaa, timjamia, ruohosipulia, kirveliä. Kehitin tuon keiton joskus kun miehen kanssa asuttiin asunnossa, jossa meillä oli aivan mahtavat yrttiviljelmät parvekkeella. Tein monta eri versiota eri yrttiyhditelmillä ja aina se oli hyvää.

*

Tänään on tarkoitus valmistaa kanaa. Pakasteluomukana on sulatettu ja se menee kohta uuniin juuresten kanssa. Valmistamiseen kuluu sen verran pitkään, että lounaaksi piti keksiä muuta. Eilisen ylijäämänakeista tein nakkikastikkeen.
Tätä lajia, miellä ei ole taidettu koskaan aiemmin tehdä. Meillä ei juuri nakkeja syödä. Pojille se nyt kuitenkin maistui niin hyvin, että epäilen ettei tämä kerta jäänyt vimeiseksi. Tuskin silti kovin usein tulee tehtyä.

  • sopivasti nakkeja
  • sipulia
  • nokare rasvaa
  • 1-2rkl jauhoja
  • 2dl ruokakermaa
  • loraus ketsuppia
Maistoin itsekin vähän. Suurena nakinvastustajana on pakko myöntää, että kastike oli oikeasti aika hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti