Sivut

torstai 29. marraskuuta 2012

Lihasta ja kasviksista

Olen jokseenkin virheellinen maanantaikappale. Ensinnäkin, jostain syystä minulla ei tuotu kunnolla niitä entsyymejä, joiden tehtävä on pilkkoa punaisen lihan proteiinit. Kala-allergiassani huomasin aikuisiällä virheen: voin syödä vaaleaa kalaa, vain punalihaiset (lohet, nieriät yms.) aiheuttavat oireita. Päässänikin on vinksahdus, enkä pysty unohtamaan kuvia ja tarinoita broileritarhoista ja kananmunaloista.

Nämä kaikki yhdessä johti siihen, että vuosia elin täysin kasvisruualla. (Satunnaisia hairahduksia ryynimakkaraan ja maksaan saattoi tapahtua, mutta muuten.) Sitten tulin raskaaksi. Lapsieni terveys kiilasi kanaparkojen edelle ja aloin syödä broileria. Mieluummin sain lisärautaa ruuasta kuin pillereistä.

Vankkana aikomuksena oli siirtyä takaisin kasvisruokaan viimeistään imetyksen päätyttyä. Toisin kävi. Poikien keskosuuden takia oli opeteltava kokkamaan myös punaista lihaa ( siinä on niitä jotain proteiineja, joita ei oo muissa ja jotka keskosille on tosi tärkeitä) Pikkuhiljaa huomasin itsekin syöväni vähän väliä poikien kanssa samaa ruokaa.

Joku tovi sitten tajusin olevani jatkuvasti turvoksissa ja vetämätön. Mietin asiaa, yhdistelin pisteitä. Lihan syöminen oli taas lopetettava. Broileria ja kalaa voisin syödä nyt vielä kun poikien kanssa syön samaa, mutta se punaien liha saa luvan kadota lautaselta.
Otin tiukan alun, viikon verran vain kasvisruokaa. Olo koheni valtavasti. Eikä tämä nyt niin mahdotonta ole, kypsentää vain lihat pojille erikseen ja lisää lautaselle.

Tällä viikolla tein kahta aivan fantastista kasvisruokaa. Palak paneer ja munakoisopata.
Palak paneerin tein netistä löytämäni reseptin pohjalta. Se oli herkullista ja helppoa. Päätyy varmasti vakioreseptien mappiin.

Munakoiso-kikhernepata jukurttikastikkeineen oli Pirkka-resepti. Sen kylkeen tein vielä hummusta ja spelttihelmiä maustettuna tilillä, mintulla ja sitruunalla. Lisukkeet keksin omasta päästä.
Kokonaisuudesta tuli niin hyvää, että santsasin kahdesti. Ei ollut kevyt fiilis syönnin jälkeen vaikka kuinka oli kasvisruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti